Tuesday, 9 September 2014
22:41 0

Zarina Ann-Julie Sudah Berkahwin Dengan Negro ?



10 September 2014, 10:09AM
Baru-baru ini disebuah akhbar tempatan terdengar gossip yang mengatakan bahawa pelakon yang pernah mencetuskan kontroversi suatu ketika dahulu, Zarina Ann-Julie telah pun berkahwin dengan seorang jejaka berkulit hitam atau bahasa kasarnya, negro.

Tetapi selepas bertemu empunya diri di majlis tayangan filem Amir & Loqman Pergi Ke Laut, dia telah menafikan segala-galanya yang telah diperkatakan oleh media tentang hal itu.

“Kalau saya sudah berkahwin, mana suami saya? Sampaikan ada kawan-kawan saya pun bertanya dengan mengatakan ‘sampai hati tak jemput’ dan ada sebelum ini mengatakan saya dengan negro dan sebagainya. Tapi tidak ada pula wartawan yang menghubungi saya untuk mengesahkan atau bertanyakan soal itu,” katanya
.
Dia yang kini lebih matang dalam soal kerjaya dan kehidupannya ini telah menjelaskan bahawa dia kini cukup berhati-hati dengan orang di sekelilingnya malah ada yang sudah tidak dihubunginya lagi disebabkan kontroversi yang melandanya sebelum ini.

“Ya benar saya memang cukup berhati-hati terutama rakan-rakan di sekeliling, malah sebelum ini juga sudah banyak saya ‘remove’ mereka semua dan saya kini lebih senang dan fokus dengan kerjaya, bisnes. Sekarang ini biarlah saya fokus dengan apa yang dibuat,” ujarnya lagi.

Dia yang kini lebih selesa berlakon filem daripada drama bersiri memberitahu bahawa bukan soal kewangan yang dicarinya semata-mata, tetapi lebih kepada soal kualiti lakonannya dan masa yang begitu terhad sehinggakan dia kadang-kalanya terpaksa menangguhkan pengajiannya.

“Saya mahu berlakon drama bersiri tetapi masa yang agak panjang dan ini akan ganggu pengajian saya. Tetapi sekiranya filem ianya hanya mengambil masa sekitar 30 hari sahaja dan itu tidak menjadi masalah buat saya kerana masanya yang tidak terlalu panjang,” katanya yang masih menuntut jurusan Undang-undang di Brickfields Asia College Kuala Lumpur.



























21:59 0

Aksi melampau Emma Maembong dan ayahnya di lebuhraya

ni pic emma dgn adik dia

Hubungan rapat antara Emma Maembong dan ayahnya memang diketahui ramai kerana sikap manja pelakon jelita itu yang mementingkan kekeluargaan.

Jika ada saja masa, Emma memang tidak terlepas untuk meluangkan masa bersama-sama dengan bapa dan adik-beradik bersantai dan beriadah di mana saja. Itulah kelebihan yang dimiliki kekasih Zizan Razak ini.

Meskipun ditinggalkan ibu pada usia muda dan hanya bersekolah hingga tingkatan dua namun tuah menyebelahi beliau kerana terbabit dalam dunia lakonan dalam masa yang singkat adikny, Cha Cha Maembong dan kakak, Yaya Maembong.

Baru-baru ini, mereka sekeluarga seperti biasa meluangkan masa bersantai bersama dengan memilih lebuhraya di ibu kota sebagai sasaran bergambar. Antara foto yang menarik perhatian penulis ialah aksi melampau Emma Maembong dan ayahnya duduk di atas penghadang tengah lebuhraya.

Memang agak bahaya namun satu aksi selfie yang amat menarik.



07:01 0

Zaquan Adha mengamuk di Twitter


Hari ini, dunia hiburan tempatan kecoh dengan tindakan Zaquan Adha memuatnaik status berbaur amukan di akaun Twitternya gara-gara agenda kurang sopan antara isterinya, Ayu Raudhah dan Iqram Dinzly dalam Lagenda Budak Setan 3: Kasyah.

Dalam status yang dikemaskini sekitar 9.54 malam tadi, Zaquan telah memberi larangan kepada Ayu Raudhah untuk berlakon kerana tidak senang isterinya diperlakukan sedemkian rupa walaupun hanya lakonan semata-mata.


Untuk pengetahuan, filem Lagenda Budak Setan 3: Kasyah turut dibintangi oleh beberapa pelakon hebat lain seperti Farid Kamil, Maya Karin dan lain-lain. Ia bakal berada di pawagam pada khamis ini, 11 September 2014.

Kenyataan Zaquan itu kemudian mendapat respon dan perhatian dari Iqram Dinzly. Iqram menegur Zaquan agar bersikap profesional dan memberitahu berlakon dalam filem tidak sama dengan bermain bola sepak di padang.



Monday, 8 September 2014
06:38 0

Jatuh Talak Satu Jika Suami Merokok!

Di Selangor misalnya, lafaz taklik yang biasa diucapkan menyebut bahawa isteri berhak menuntut cerai secara Talak Khuluk di Mahkamah Syariah jika ditinggalkan selama empat bulan berturut-turut secara sengaja hingga memberi mudarat oleh si suami.

Jatuh-talak-satu-jika-merokok

Dalam pernikahan Islam biasanya diselit dengan lafaz taklik oleh pengantin lelaki bagi melindungi hak wanita daripada teraniaya selepas berkahwin.

Secara umumnya taklik bererti mengaitkan berlakunya talak apabila berlaku sesuatu perkara atau syarat yang telah dilafazkan suami.

Bagaimana pun dalam salinan pada sekeping kertas putih di atas, ia dikatakan 11 lafaz taklik disediakan keluarga seorang pengantin perempuan untuk dilafazkan bakal suami.

Antaranya termasuk jatuh talak satu jika suami meninggalkan rumah tanpa khabar berita selama tiga bulan, memukul, mengambil harta isteri, mempunyai hubungan sulit atau melarikan anak-anak.

Turut digariskan adalah jatuh talak satu jika suami berniat untuk berpoligami, tidak membenarkan isteri menghubungi ahli keluarga dan menghalang isteri daripada mengembangkan kerjaya.

Bagaimana pun syarat dilihat makin mengarut bila turut menyertakan taklik jatuh talak satu jika suami merokok termasuk secara sorok-sorok atau menghalang isteri melakukan aktiviti yang biasa dilakukan sebelum berkahwin.

Ikutkan taklik yang biasa pun tak senang-senang talak boleh dijatuhkan termasuk kena kemukakan pada mahkamah syariah terlebih dahulu tapi yang ini, terus jatuh talak satu jika merokok di belakang isteri atau berniat untuk berpoligami!

Benar perceraian dibenarkan dalam Islam tapi harus diingat, ia tetap perkara halal paling dibenci Allah Taala dan mendatangkan implikasi besar dalam kehidupan sesebuah keluarga.

Maka perceraian sepatutnya menjadi penyelesaian terakhir sekiranya masih ada jalan untuk penyelesaian.

Bukannya senang-senang dijatuhkan talak itu walaupun suami baru berniat nak kahwin lain – belum buat lagi.
merokok.html#ixzz3CjNKBepd
02:33 0

kisah Seorang Lelaki Yang Teramat Menyesal Selepas Berkahwin



Gambar Sekadar hiasan !!!

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera, kali ni kami nak kongsikan bersama anda satu kisah seorang lelaki yang menyesal selepas perkahwinannya....

Mungkin tajuk ni macam biasa-biasa, tapi kandungannya mampu membuatkan anda tersenyum, mengalirkan air mata dan mungkin anda akan termenung seketika.

Ops, lupa nak bagitahu, gambar di atas tiada kena mengena kisah ni ye! Sekadar gambar hiasan. Klau takde gambar tak syok plak kan? Ok, teruskan pembacaan anda.

.
Menyesal Giler Aku Kahwin………….

Ini cerita aku…..

Aku baru je kawin, ngan pilihan mak aku...

Aku tak penah kenal pon dia...

Tapi mak punye pasal kan, aku terpaksa follow je la.

Arghh, nyesal giler kawin..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak tido kol brape, nak bangun kol brape.

Pastu kadang2 sampai tengah hari tido, sampai terlepas kuliah.. haha.

Tade orang marah pon. Lecturer pon tak marah...

Tapi skarang, nak tido lewat sikit je ade orang sound...

“Jom la bang tido…”.

Pastu kalau tak bangun Subuh memang kena cubit peha la aku ni...

Kesian kena buli..

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak makan kol brape, nak makan ape.

Boleh makan best2, sebab beli kat kedai..

Tapi skarang, huhu..

Macam budak kecik je, kena ikut jadual makan!

Dah la kadang2 dia masak masin la, pahit la, pedas la….

Pastu kadang2 dia bagi aku makan sayor je bebanyak.

Tak makan kang kecik hati lak, pastu tulis kat status facebook dia.

Arghh, nyesal giler kawin....

Kalau dulu masa belom kawin, ikut suka aku je nak shopping bile, kat mane, nak beli ape..

Kira berbelanja tanpa waswas la...

Tu yang shopping kejap je melayang 2 3 ratos skelip mata.

Hohoho...

Tapi skarang, nak pegi shopping je, dia dah siap2 ngan list barang nak beli.

Tade dalam list, tak leh amik!!

Dah la berejam-jam pusing..

Leceh tol la orang pompuan nih.

Muka dia takyah citer la, memang ceria je kalau masok shopping mall.

Aku je yang muka tensen.

Arghh, nyesal giler kawin…

Kalau dulu masa belom kawin, rambut aku ni macam2 pesen la bleh buat..

Ala Korea bleh, ala Balotelli pon bleh buat, tade orang sound...

Tapi skarang, panjang sket je kene sound.. panjang sket je kene sound...

Dia kata x hensem la, x kemas la...

Tak potong kang dia tanak ironkan baju aku lak. Haisshh!!!

Ade satu hari tu, masa makan kat JUSCO, ade la sorang awek comel melintas depan kitorang.

Aku pon terpandang awek tu tanpa niat (ikutkan tak berdosa la kan?..)

ADEH!! Terus kena cubit peha aku dari bawah meja.

Cemburu buta lak bini aku (mentang-mentang la aku hensem..).

Ape lagi, menjerit la aku kat situ....

Maunye tak kuat, satu foodcourt tengok kitorang, termasuk awek tadi..

Arghhhh!!! first time kot rasa malu giler camtu....

Rasanye muka aku lagi merah dari sos cili atas meja....

 Sakit wooo bini aku cubit...

Huhu.. Kesian la kat bakal anak-anak kami nanti. Haha....

Tapi yang bestnya, skarang aku dah xyah basuh baju, iron baju sendiri...

Sume dah ready made.

Hehe. Bab-bab iron baju ni memang aku x berapa sket.

Kalau dulu masa belom kawin, skali iron baju, sebulan aku pakai. Haha.

Malas basuh sebab tanak iron lagi! (Oppss kantoi..).

Pastu baju2 bergelimpangan atas katil.

Aku memang suka tido atas kain baju ni (padahal malas kemas). Skarang… hehehe.

Lagi yang best, time aku demam ke, x sihat ke, rasa diri ni cam dihargai je..

Yela, kira ade orang take care la. Total Care!! Hehehe....

Kalau masa belom kawin dulu pepandai la bawak diri kalau demam. Huhu, sadis3....

Pastu kan, skarang kehidupan aku kira tersusun la....

Maklum la dah ade P.A....

Kalau banding ngan dulu, hmm.. x produktif sangat la kehidupan aku.

Sekali-sekali dia kejut aku bangun solat malam, kadang-kadang dia tegur kalau aku lama tak baca Quran..

Hmm sejuk hatiku.

Maklum le kita ni bukan malaikat, iman turun naik.

Jadi kena ade yang tolong ingatkan.

Ini la pentingnya cari isteri yang solehah!

Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana marah kalau abang tido lambat...

Boleh la abang bangun awal-awal pagi...

Then kita solat Subuh sama-sama..

Tapi kalu abang tak bangun gak,..

ayang cubit je pehe abang

abang xkan murka....

Lagi abang sayang ade la..

Buat isteriku yang comel dan tercinta

Terima kasih kerana jaga makan minum abang

Tengok skarang abang da nak gemok da

Takde la kurus je macam mula2 kawin dulu..

Ke memang nak abang jadi gemuk ni???

Ayang takut orang lain berkenan kat abang ek? hihihi…...

Jangan bimbang atau ragu okeh,...

Cintaku hanya eksklusif untukmu sayang.....

Buat isteriku yang comel dan tercinta....

Terima kasih kerana tolong iron baju abang...

Sebab abang memang allergic sket bab iron2 baju...

Jangan risau la nanti abang potong rambut...

Skarang abang dah tak selekeh macam dulu...

Rambut da kemas, baju da kemas, senyum memanjang...

Hidup terurus, amal pon terjaga, badan pon berisi juge....

Argghh, nyesal giler kawin LAMBAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

.
P/s: hehehe best x?????????????
Sunday, 7 September 2014
22:15 0

Didakwa Tarik Diri Berlakon Filem Langit Cinta, Zul Ariffin Ada Masalah Dengan Gayatri Atau Fazura?


zul
Nama Zul Ariffin bukanlah baru dalam industri hiburan ni kan? Sejak pembabitannya, ada je kontroversi yang melanda hero drama Rindu Awak 200% ni.
Mana taknya, kalau dah namapun selebriti, pasti semua kisah hidup nak diketahui oleh peminat. Nak-nak kalau yang melibatkan hal cinta. Hehe.
Tapi, sejak akhir-akhir ni, ada khabar tak berapa best kami dengar tentang Zul. Dengar cerita, Zul tak jadi berlakon dalam filem arahan Osman Ali yang berjudul ‘Langit Cinta’. Dah kenapa ya?

Fazura-131-630x420
Menurut sumber-sumber yang dipercayai, Zul dah dapat skrip dan tarikh memulakan penggambaran pun dah ditetapkan. Tetapi khabarnya Zul tarik diri saat akhir.
Persoalannya, kenapa tiba-tiba Zul tak mahu berlakon dalam filem tersebut? Adakah kerana tak selesa bergandingan dengan heroinnya, Fazura atau sedang mempunyai masalah dengan kekasihnya, Gayatri yang juga penerbit Astro Shaw?
o
Hmm pelik juga kami, jika benar Zul tarik diri kerana Fazura, tak ada pula kami dengar apa-apa cerita tentang mereka berdua ni.
Yang tengah hangat sekarang ni cerita kononnya hubungan Zul dan Gayatri dilanda masalah dek kerana penangan kisah ‘percintaan’ Zul dan Ayda Jebat dalam drama lakonan mereka.
Namun, baik Zul mahupun Gaya, kedua-duanya menafikan hubungan mereka bermasalah dan mengakui mereka masih seperti biasa.
Korang rasa apa sebab sebenarnya Zul tarik diri ek? Tak apa, korang jangan risau. Kami akan cuba sedaya upaya mendapatkan feedback dari Zul mengenai perkara ini.
Kami percaya, jika benar khabar yang diterima ni, Zul pasti ada penjelasannya sendiri kan?
21:33 0

misteri Pokok Kayu di hutan amazon yg boleh bejalan sendiri (pindah)


Adakah wujud spesis pokok yang boleh berubah tempat - mampu bergerak dari satu tempat ke satu tempat lain, seperti kumpulan nomad di padang pasir?

Socratea Exorrhiza

Barangkali ada yang tidak percaya perkara pelik ini tapi jangan terkejut jika dikatakan sebahagian tanaman dalam hutan Amazon boleh berjalan dan beralih dari tempat asal dengan sendiri.

Spesis flora yang memiliki kemampuan pelik ini dinamakan sebagai Socratea Exorrhiza. Spesis ini terkenal dengan julukan 'Pokok Berjalan' atau 'Cashapona'. Ia merupakan sejenis pokok palma yang tumbuh di dalam hutan hujan tropika di Amerika Tengah dan Amerika Selatan.

Berdasarkan rekod, tanaman ini boleh tumbuh setinggi 25 meter dengan ukuran batangnya mencapai 17 sentimeter ukur lilit. Bukan hanya itu, pokok ini juga memiliki bentuk akar yang agak ganjil dan tidak sama dengan tumbuhan lain. Keunikan itu membuatkan pokok ini kelihatan seolah-olah 'berdiri' menggunakan akarnya.

Melihat kepada keanehan tunas itu, timbul persoalan adakah kerana akarnya yang berkeadaan begitu menyebabkan ia boleh 'berjalan' sendiri? Tapi, untuk tujuan apa ia berkelakuan pelik seperti itu?

Pada mulanya, tiada siapa tahu apa sebenarnya kegunaan atau fungsi akar pokok tersebut. Bagaimanapun, oleh kerana bentuknya yang agak luar biasa, ia telah menarik minat perbincangan dan perdebatan di kalangan cendekiawan.

Sejak itu, beberapa fakta mengenai tanaman ini telah ditemui. Semuanya bermula dengan idea yang dicetuskan oleh Corner pada tahun 1961. Dia berpendapat, akar Socratea Exorrhiza berkeadaan begitu kerana untuk menyesuaikan dirinya dalam hutan tebal.

Ini membantunya menyesuaikan diri dengan keadaan muka bumi sesuatu tempat termasuklah tanah berpaya.

Socratea Exorrhiza [2]
Teori lain pula mengatakan bahawa, kemungkinan pokok berkenaan 'berpenunggu'. Satu kuasa misteri dikatakan telah menggerakkannya lalu boleh berpindah ke mana-mana. Bagaimanapun, idea ini kurang dipersetujui kerana ia tidak dapat dijelaskan secara total.

Pada tahun 1980, seorang pengkaji hutan bernama Bodley cuba membincangkan semula perkara pelik ini. Menurutnya, akar yang kelihatan ganjil itu mungkin punca sebenar mengapa pokok itu boleh berjalan.

Selain akar pokok, boleh jadi juga keadaan muka bumi di hutan Amazon yang sentiasa berubah menyebabkan sebahagian pokok bergerak ke tempat lain. Hipotesis beliau kemudiannya membuka mata pengkaji dan seterusnya menjadi topik perbincangan. Bagaimanapun, idea ini masih belum dapat dibuktikan kebenarannya.

Seorang penulis, Radford, dalam sidang media Skeptical Inquirer pada Disember 2009, menyatakan tentang rasa tidak percayanya terhadap fenomena ini. Dia berpendapat bahawa cerita mengenai pokok yang pandai berjalan sendiri di hutan Amazon satu perkara yang menarik.

Tapi, semua itu tidak masuk akal dan mitos semata-mata. Sekiranya ia benar-benar terjadi, dia mencabar supaya kebolehan tumbuhan itu dapat dibuktikan secara saintifik.

Tidak lama selepas itu, pasukan penyelidik dari Amerika Syarikat, John H. Bodley dan Foley C. Benson menulis tentang fenomena ini dalam sebuah buku berjudul The Association for Tropical Biology and Conservation.

Berdasarkan pemerhatian mereka, Walking Palm Tree memang memiliki kebolehan anomali itu. Apabila diperiksa barulah diketahui bahawa pokok tersebut sebenarnya tidak mempunyai akar tunjang.

Jejari akar yang dimilikinya seakan-akan berfungsi sebagai 'kaki' untuk berdiri. Sebab itulah tumbuhan ini dikatakan mampu bergerak dan mengubah posisinya.

Proses penghijrahan atau berpindah ke tempat lain dilakukan apabila pokok ini tumbang akibat ditimpa oleh pokok lain. Pohon ini kemudian bergerak dengan menggunakan akar yang ada sebagai 'kaki' untuk mencari lokasi lain.

Lokasi yang menjadi pilihannya ialah kawasan yang kaya dengan sumber makanan dan mempunyai sinaran matahari. Sekiranya lokasi baru itu menepati syarat, pokok berkenaan akan meletakkan tunasnya di atas tanah dan terus menetap disitu.

Socratea Exorrhiza [3]

Apa yang mengejutkan, pokok yang tumbang tadi akan kembai tegak dan berdiri seperti sedia kala bersama akar yang baru tumbuh selepas beberapa minggu.

Dikatakan pergerakannya hanya sekitar satu hingga tujuh meter setahun daripada tapak asal.

Menakjubkan bukan?


Read more: http://www.sentiasapanas.com/2014/09/pelik-pokok-kayu-yang-boleh-beralih.html#ixzz3ChAmoigp

share

Blog Archive

online

stats